1

Jenteloven - Sofie Frøysaa

I forbindelse med Bokåret 2019 samarbeides det internt i kulturhuset - denne gangen mellom bibliotek og scene/sal. Vi er utrolig fornøyd med å tilby et "hyperaktuelt" foredrag med Sofie Frøysaa. Sammen med Ulrikke Falch har hun skrevet boka - Jenteloven.

De har skrevet boka de selv hadde trengt da de var 16 år og usikre på seg selv. 

"Vi vet alt om å bli forskjellsbehandlet bare fordi vi er jenter. Vi har ikke tall på hvor mange ganger folk har tatt seg friheten til å fortelle hvordan vi skal oppføre oss – som jenter. Da vi var tenåringer, fikk Ulrikke gjentatte ganger høre at hun var for mye, at hun var for stor og sterk. Sofie ble fortalt at hun var for ordentlig, for tynn og forsiktig. Vi satt begge igjen med følelsen av at vi ikke var slik vi burde være. Etter hvert ønsket vi bare å være usynlige."

I Jenteloven deler de raust av personlige erfaringer fra sine egne liv, blant annet opplevelser med spiseforstyrrelser, flink pike-syndrom og depresjon. 

Målet deres er å bygge et jentefellesskap som slår hardt ned på urettferdighet og trakassering, og gi unge jenter redskaper for å kunne takle vanskelige situasjoner. Boka er inkluderende og humoristisk, men også nådeløs, krass og kompromissløs.

Jenteloven er en hardtslående survival guide til ungdomstiden med mål om å øke bevisstheten til unge jenter om trakassering og diskriminerende oppførsel i hverdagen – og viser hvordan den kan håndteres.

 Sofie Frøysaa

Utdannet lærer, komiker, samfunnsdebattant og foredragsholder. Programleder i podkasten «Terapi» og for «Tabukvelder» på kulturhuset i Oslo. Initiativtager til bokprosjektet Jenteloven.

Noen anmeldelser

«Når to unge, populære kvinner velger å risikere litt av statusen sin for å fortelle om en ungdomstid i knestående, tilbyr de noe langt viktigere enn sine individuelle løsninger. De tilbyr håp»

«En viktig styrke ved Jenteloven er at den ikke bare belyser problemstillinger i samfunnet, men at den samtidig bidrar med løsninger.»

 «Mellom de informative og til tider underholdende tekstene får vi også de to unge forfatternes personlige historier fra egen oppvekst og ungdomstid. Og enten det gjelder spiseforstyrrelser eller depresjon, seksuell debut eller mobbing, er forfatternes historier virkningsfulle bidrag til en sammensatt bok som bør gli rett inn i skolepensum.»

 

«Jenteloven er en miks av personlige historier, quizer, lister, tips, fakta, historie og sitater. Det er nyttig og lærerikt, og litt likt Bullshitfilteret fra 2014.

Aller best er de når de forteller sine egne historier hver for seg, og når de analyserer sine egne handlinger fra tenårene i «opplevd av»-spalten. Det er interessant å lese hvordan nåtidens Sofie angrer på at hun lot seg begrense av hudproblemer som 14-åring, og Ulrikkes erkjennelse av å ha blitt med på ting hun egentlig ikke ville i senga da hun var 16» VG

 

«Alt i alt lever Jenteloven virkelig opp til forventningene og kan absolutt anbefales til alle uavhengig av hvem du er, og hvor du befinner deg i livet. Enten du stolt har definert deg selv som feminist i 14 år, eller aldri har definert deg som feminist, er denne boka nødvendig» Ringerike Blad

 

«Tusen takk for godt samarbeid, og for glimrende forfattermøte med deg her i Bodø, Sofie! Vi satte enormt stor pris på at du tok turen til Stormen bibliotek»

 

 

_
_
_