1

Riksteatret: Havboka

Alle i Norge har et forhold til havet, og endelig er Morten A. Strøksnes sin prisbelønte "Havboka" blitt teater for hele landet. Skitt fiske!

OPPLEV MER: GRATIS INTRO: MENNESKENE OG HAVET v/ marinbiolog Kaja Lønne Fjærtoft fra Passion for Ocean. Sammen med organisasjonen Passion for Ocean tilbyr Riksteatret foredraget "Menneskene og havet" for alle som skal se «Havboka» på kulturhuset.  Introduksjonen er ved marinbiolog Kaja Lønne Fjærtoft og blir holdt i foajeen 30 min før forestillingen starter. Varighet: 15 minutter. Velkommen skal du være!

I en liten båt langt ute på Vestfjorden sitter forfatteren og hans venn. Under dem, langt nede i havdypet, har håkjerringa sitt rike. Det er denne haifisken de to har bestemt seg for å fange - et uhyre som kan være mer enn fem hundre år gammelt, og som i mangt er mennesket overlegent. Hva slags møte blir dette? Det er utgangspunktet for boksuksessen Havboka. 

Fra sin havn på den lille øya Skrova i Lofoten utforsker Morten Strøksnes vårt forhold til havet. Og han har et uendelig rikt stoff å øse av, fra sagn, myter og gamle krøniker, til reiseskildringer, vitenskapelige skrifter og diktning fra mange kulturer. Resultatet er en blanding av kunnskapsbok og fiskeskrøner, som har mottatt en rekke priser og fått fantastiske kritikker verden over. Den er også lest av nærmere 60 000 nordmenn, og er oversatt til 25 språk.

For oss som bor her i dette vidunderlige kyst-landet har havet en helt egen betydning, og for Strøksnes blir det en ustoppelig kilde til undring, innsikt og fantastiske eventyr, mens han spør seg: Når mer enn to tredjedeler av jordens overflate er dekket av saltvann - hvorfor kaller vi ikke like godt kloden vår for Havet?

Når Riksteatret og Nationaltheatret nå går sammen om å gjøre Havboka til teater, er det Ole Anders Tandberg som står ansvarlig for dramatisering og regi. På Nationaltheatret har han en rekke navngjetne dramatiseringer bak seg, og på Riksteatret gjorde han nylig stor suksess med teaterversjonen av Karl Ove Knausgårds Min kamp.
 
Og på scenen i vår teaterversjon står Nationaltheatrets skuespiller Jan Sælid – der han gir skikkelse til både menneske og håkjerring!
 

Havboka har tidligere blitt dramatisert og satt opp som teaterkonsert på Hålogaland Teater i Anders T. Andersens regi.

 

Pressen mener:

 

- Stor skuespillerkunst
Aftenposten (6) 

 - Forrykende (...) rå kraft og poetisk eleganse av Jan Sælid
VG (5)

 - en underholdende kamp, lekent og oppfinnsomt formidlet
Dagbladet (5)

- Et fascinerede dykk (...) Jan Sælid har oss på kroken.
Dagsavisen (5)

 - Uforglemmelig (...) Hav det lukter svidd av
Shakespearetidsskriftet

- Storslått (...) Jan Sælid har det hele i sin hule hånd
Vårt Land

- .. ein draum av ei framsyning, ein draum av den typen det tar lang tid å vakne opp frå.
Dag og Tid

 

På scenen
Jan Sælid

Team
Regissør, Scenograf: Ole Anders Tandberg, Lyddesigner, Komponist: Joel Sahlin, Kostymedesigner: Maria Geber, Lysdesigner: Elisabeth Kjeldahl Nilsson og Produsent: Wenche Viktorsdatter Paulsen

Forestillingslengde: 1 time 15 minutter (ingen pause).

Premiere: Oslo / Nydalen 29. januar 2019

 

Turnépremiere: Svolvær 6. februar 2019

 Produsert av Riksteatret i et samarbeide med Nationaltheatret.

_
_
_